Mango’s over?

Het mooie van emigreren is dat je jezelf een beetje opnieuw kunt uitvinden. De afgelopen jaren was in een ambitieuze young professional. En nu? Godsdienstwetenschapper, ja. Maar ook iemand die gewoon houdt van koken en bakken en het delen van de resultaten. Daarom deze week ons voorlopige antwoord op de vraag: wat doe je met 10 mango’s per dag? (Behalve weggeven aan de tuinman en de huishoudster…)

Mangobrood

Mangobrood – vers uit de oven

150 g boter (ik gebruik margarine, want hier is alleen gezouten roomboter), 200 g basterdsuiker, 4 eieren, 1/2 tl zout, 2 el bakpoeder, 400 g bloem, 400 g mango, in kleine stukjes, 2 el citroensap, 150 g grof gehakte noten, 1 grof gesneden rode ui

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee cakeblikken van 25 cm in en bekleed ze met bakpapier (als je ze eerst invet blijft het beter plakken). Roer boter en suiker schuimig (ik smelt de boter meestal eerst). Voeg de eieren toe en roer ze er met de mixer door. Voeg bloem, bakpoeder, zout en citroensap toe en mix goed. Schep de mango, ui en noten met een houten lepel door het beslag. Verdeel het beslag over de cakeblikken. Bak de broden 50 tot 60 minuten, tot ze stevig aanvoelen. Een lekker extraatje bij de lunch!

Mangoijs (een uitvinding van Hermen)

Mangoijs – al bijna op!

12 mango’s, sap van 2 limoenen, 190 g melk, 250 g Griekse yoghurt, 3 el poedersuiker, 1 tl kaneel

De mango’s van onze boom zijn vrij klein, dus met de grote mango’s uit de supermarkt heb je denk ik maar de helft van het aantal nodig. Rasp of pureer het vruchtvlees van de mango’s. Doe het in een grote, afsluitbare bak (dit recept levert ongeveer 1,3 liter mangoijs op, dus zoveel moet erin kunnen). Voeg de andere ingrediënten toe en roer goed. Zet de bak in de diepvries en roer het ijs elke acht tot twaalf uur om. Na anderhalf tot twee dagen is het ijs klaar. Heerlijk verfrissend!

Mangochutney

Mangochutney – was heerlijk!

2 koppen suiker, 1 kop azijn, 6 koppen mango (in stukjes), 1 kop ui (gesnipperd), halve kop rozijnen (geweld), 4 cm gemberwortel (geraspt), 1 teen knoflook (geperst), 1 tl grove mosterd, een vierde tl chilivlokken

Azijn en suiker koken tot de suiker is opgelost. Daarna de andere ingrediënten erbij en 45 tot 60 minuten laten koken. Heerlijk bij curry’s of op crackers! (of op mangobrood, wat dat betreft)

Advertenties

2 thoughts on “Mango’s over?

  1. Onze zoon woont jaarlijks een paar maanden in Zambia en heeft er in Kabanana, Lusaka een schooltje geadopteerd. We zijn de afgelopen zomer naar Afrika gereisd om hem te bezoeken en met eigen ogen te zien waar hij zoal mee bezig is.Om wat financiële middelen bij elkaar te sprokkelen voor zijn project bedenken we van alles om maar over het schooltje en onze reis te kunnen vertellen. Ook deze week hebben we een lezing gehouden. We hebben cassave en pinda’s geroosterd om te laten proeven. En een paar mangobroden gebakken. Iedereen vond het heerlijk! Vandaag heeft Jorrit er nog voor zijn verjaardag op het werk op getrakteerd. Smullen!!! Bedankt voor het heerlijke recept. En heel veel plezier en inspiratie in Zambia!
    Een hartelijke groet van Marlein Meulenbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s