Ik heb het heen en weer

Gisteren in de kapel van het hoofdkantoor van de Protestantse kerk werden we uitgezwaaid. Vaak is er ’s morgens voor de werkdag begint een korte gebedsdienst en nu wij vandaag vertrekken naar Zambia, stond die in het teken van ons afscheid. Het was een gelegenheid om eens terug te kijken op de afgelopen maanden.

Het Guesthouse verlaten we nu

Daar staan we dan. Aan het eind van een heel traject. Klaar voor nieuwe wegen. De afgelopen maanden zijn Johanneke en ik voorbereid op ons vertrek van morgen. We hebben veel geleerd over Afrika, een nieuw continent voor ons. Tijdens de voorbereidingen ging het bij mij steeds een beetje heen en weer. Wanneer we weer hoorden hoe anders Afrikanen zijn, hoe anders ze dingen doen, hoe ze andere dingen belangrijk vinden en zo, dan dacht ik het ene moment vaak wantrouwig “het zijn toch ook gewoon mensen daar?! en je hebt hier toch ook allemaal verschillende karakters?!”, en op andere momenten ging ik weer helemaal op in hoe mensen ook anders kunnen zijn, anders in het leven kunnen staan, en dan weer terug naar “het zullen toch ook gewoon mensen zijn daar?”

We zullen zien hoe het is, maar ik vrees en hoop dat er geen eenduidig antwoord uit zal komen en het heen en weer zal blijven gaan: aan de ene kant steeds open blijven staan voor wat anders is, en aan de andere kant die andersheid niet het contact van mens tot mens in de weg laten staan. Het blijft moeilijk: je denkt open te staan voor hoe iemand ánders kan zijn, en dan staat dat anders-zijn weer tussen jou en diegene in. Je denkt de ander als naaste, als medemens te benaderen, en dan geef je weer geen ruimte voor het anders-zijn dan jij.

Of je nu denkt “die anderen zijn ook gewoon mensen” of “anderen kunnen echt anders zijn”, het blijft een heen en weer. Dat Johanneke en ik betrokken zijn geraakt bij zending, heeft ons de ruimte gegeven waarin dat heen en weer in gang kan blijven. Nu we deel zijn geworden van zending hopen we ook daar steeds weer een zetje toe te kunnen geven: dat anderen meer anders zijn dan je zou denken, dat anderen meer naaste zijn dan je zou denken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s