Tikupezekera

Otherland

We gaan door de rivier van het blauwe licht. Op dit moment is dat haast letterlijk zo, nu het blauwe licht van de vroege ochtend weerkaatst op de witte muren. We gaan door de rivier van het blauwe licht: dat komt uit een boek dat we lezen. Al jarenlang lezen Johanneke en ik elkaar boeken voor. Volgens mij hebben we alle Harry Potter-boeken aan elkaar voor gelezen, de verhaaltjes van Toon Tellegen, en nu zijn we net begonnen in deel drie van de serie Otherland van Tad Williams. (Toen we wisten dat we naar Zambia gingen, zijn we maar in het Engels verder gaan lezen om de uitspraak van Engels te oefenen.)

In Otherland zit een groep mensen vast in virtuele computerwerelden. Ze reizen van de ene verzonnen wereld naar de andere: ze komen in een Zuid Amerika als het niet ‘ontdekt’ zou zijn door de blanken, in een reusachtige natuurwereld waarin ze zelf kleiner zijn dan een mier, in het land uit ‘de tovenaar van Oz’, en ga zo maar door. Door al die werelden stroomt een rivier. En je reist van de ene naar de andere wereld door in die rivier van het blauwe licht te springen. Zo voelt het nu ook.

Gisteren hebben we de sleutels van onze pastorie in Oudenhoorn ingeleverd. Samen met Johannekes ouders hebben we de laatste dingen schoongemaakt, de laatste dingen meegenomen, en nu is de tijd dat we in die wereld waren voor ons voorbij. Onze spullen zijn het huis uit: de mooie oranje bank, de grote eettafel, de dvd’s waar we van genoten hebben. De voorkamer ziet er weer uit zoals vier jaar geleden, toen ik met een uit behangpapier geknipte vorm op de lege vloer probeerde te kijken hoe onze toen nieuwe bank er zou passen.

Vier jaar geleden kwamen we daar, over de mooie, kronkelende dijkjes met tussen de mistflarden de fazanten op het land: het accent van de mensen dat zo anders klonk daar bij Rotterdam dan wat we gewend waren in Groningen; de benzinegeuren wanneer je aan kwam rijden door de Botlek. Vanuit het studentenleven in het hoge noorden gingen we door de rivier van het blauwe licht, en nu zijn we in de volgende rivier gestapt, op weg naar Afrika.

Rivier van blauw licht

Uit de boeken die we over Afrika lezen, horen we dat als je voor het eerst in Afrika uit het vliegtuig stapt, dat je dan meteen merkt hoe anders en eigen het daar is. Met het klimaat, het weer hoe dat daar aanvoelt, maar vooral ook de geuren. Het ruikt vast anders daar dan in de Botlek, maar de geur van Afrika schijnt zo specifiek te zijn dat je dat meteen herkent, dat je meteen weet ‘hier ben ik in een andere wereld’. Het landschap zal er anders uitzien, de mensen zien er anders uit, en de klanken zullen daar ook anders zijn – wanneer we daar aan de andere kant weer uit de rivier van het blauwe licht stappen.

Het Engels van de Afrikanen die we hier spreken, heeft altijd al een heel eigen klank. En de lokale talen klinken natuurlijk nog eigener. We hebben afgelopen donderdagavond weer les gehad in het Chichewa. Daar over doorpratend op de terugweg in de auto deden we een grappige ontdekking. We hadden al eens het woord voor ‘zwemmen’ geleerd: -sambira. Afgelopen donderdag leerden we dat ‘ira’ of ‘era’ aan het eind van een werkwoord een richting aangeeft: je doet iets ergens heen. En we hadden ook al eens het woord voor ‘zich wassen’ geleerd: -samba. -Sambira, zwemmen, betekent dus eigenlijk: zich ergens heen wassen!

De titel van dit blog, tikupezekera, bestaat eigenlijk niet – ik heb het niet op internet terug kunnen vinden in elk geval. Tikupezeka bestaat wel, dat betekent zoiets als ‘wij zijn ons ergens aan het bevinden’. Ik heb daar nu ook maar ‘era’ achter gezet. Zo zijn we hier nu bezig. We gaan door de rivier van het blauwe licht – tikupezekera, we zijn ons ergens heen aan het bevinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s