Fit for missions

bewijsstuk…

Het staat er echt: Hermen en ik zijn ‘fit for missions to Zambia’. Missions… het woord roept twee associaties bij mij op. Aan de ene kant lijkt het alsof we hiermee een soort James Bond zijn geworden: klaar om op pad gestuurd te worden; klaar om in een – over het algemeen gewelddadig – avontuur de wereld te bevrijden van één of meerdere schurken. Aan de andere kant doet het me denken aan het katholieke begrip missie: alsof we klaar staan om de arme negertjes in Afrika te redden door het woord van God.

 Beide interpretaties hebben iets imperialistisch. James Bond redt de wereld van schurken – niet zomaar schurken, maar schurken die de westerse wereld bedreigen. De missionaris brengt het evangelie naar ongelovigen. Voor het feit dat die ongelovigen misschien wel andersgelovigen zijn heeft hij vanuit zijn visie op het christendom geen oog. James Bond en de missionaris… het lijkt een vreemd koppel, maar ze zijn het over één ding eens: hun standpunt, het westerse, christelijke standpunt is het enige juiste.
 
En wij? Gaan wij de studenten in Lusaka ook overtuigen van de superioriteit van het westerse standpunt? Dat is niet onze intentie. We willen doceren wat relevant is in de context van een Afrikaanse kerk en vooral veel leren over die context. Wat betekenen armoede, ziekte en dood voor mensen die daar dagelijks – of in ieder geval veel vaker dan wij – mee geconfronteerd worden? Wat kunnen wij daarvan leren?
 
Al is het niet onze intentie om de westerse betweter uit te hangen, waarschijnlijk kunnen we het vaak niet laten. We nemen onszelf en onze ideeën over wat goed is en wat hoort tenslotte mee. James Bond of missionaris, imperialistisch of niet – een avontuur wordt het in ieder geval!
 
Advertenties

Een gedachte over “Fit for missions

  1. Hoi Johanneke, het wordt steeds echter hè, het komt steeds dichterbij.
    We vinden het heel fijn dat je een weblog bij gaat houden, dan kunnen we jullie toch een beetje volgen al zijn jullie heel ver weg 😦
    Pa, Ma Kroesbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s